A Budapesti Fesztiválzenekar idén is meghirdeti a tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott filmes pályázatát a középiskolák tanulói számára. A pályázaton egyénileg vagy csoportosan (maximum 5 fős csapatokat alkotva) lehet indulni.

Az idei feladat:
Filmesítsétek meg Johann Sebastian Bach IV. Brandenburgi versenyének egyik szabadon választott tételét!

A film bármilyen műfajú lehet, bármilyen technikával dolgozhattok, és ha nincs kamerátok, akár mobiltelefonnal is felvehetitek. Találjátok meg azt a filmes műfajt, megvalósítási eszközt, amely számotokra a legérdekesebb, legizgalmasabb!

A pályázat menete:
– A pályázat háromfordulós, minden középiskolás számára nyitott és ingyenes.
– A pályázatra a Fesztiválzenekar honlapjáról vagy a pályázat Facebook-oldaláról letöltött nevezési lap kitöltésével és beküldésével jelentkezhettek 2013. január 4-ig.

A nevezési lapot elküldhetitek:
– postán: BFZ 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.
– faxon: +36 1 355-4049
– e-mailen: filmverseny@bfz.hu

A nevezési lapot elküldők számára a szervezők rendelkezésre bocsátják a film elkészítésénél felhasználandó zenei anyagot tételekre bontva, elektronikus formátumban, valamint elküldik a filmek feltöltéséhez szükséges információt is.

Beküldési határidő: 2013. január 18-ig várják a pályázati anyagot a fenti címekre.

A szükséges pályázati anyag

A film szinopszisa:
1. Melyik tételt választottad?
2. Mit látunk majd a filmen? (rövid, vázlatos, kb. egy oldalnyi tartalmi ismertető)
3. Néhány fotó a hangulat érzékeltetésére,vagy storyboard: a film egyes beállításainak képregény jellegű tervrajza (8-10 kockában)
4. Milyen technikai eszközökkel tervezed leforgatni a filmet?

Ha az előzsűrizést követően bekerültök a második fordulóba (erről írásos értesítést küldenek minden jelentkezőnek), akkor készítsétek el filmjeiteket, majd töltsétek fel azokat a BFZ szakmai partnere, a Daazo.com oldalára. Ezen az oldalon a pályázati határidő lejárta után a filmek online megtekinthetővé válnak.

Az elkészült filmek beküldési, azaz feltöltési határideje: 2013. április 3.

A döntőre 2013. április 19-én kerül sor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol a döntőbe jutott 3 film alá a Fischer Iván által vezényelt Budapesti Fesztiválzenekar élőben játssza majd el a IV. Brandenburgi verseny megfelelő tételét.

Időpontok, határidők:
– a nevezési lap beküldése: 2013. január 4.
– a pályázati anyag beküldési határideje: 2013. január 18.
– a kész filmek feltöltési határideje: 2013. április 3.
– a pályázat döntője: 2013. április 19.

Zsűri:
– Török Ferenc, rendező
– Fischer Iván, karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója
– Báron György, filmesztéta
– Deák Zsuzsanna, a Daazo.com munkatársa
– a Fesztiválzenekar muzsikusai

Díjazás
A zsűri által legjobbnak ítélt három filmet a Budapesti Fesztiválzenekar 2013. április 19-én bemutatja a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az est végén a zsűri itt hirdeti ki a verseny nyertesét.

A verseny fődíja:
a zsűri által kiválasztott nyertes részt vehet a zenekar 2013. májusi olaszországi turnéján.

Közönségdíj:
Minden pályázót és annak osztályát/iskolatársait meghívjuk a pályázat döntőjére és ünnepélyes eredményhirdetésére. Érdemes minél több szurkolót hozni, mert a teremben lévők szavazhatnak majd a közönségdíjról.

A Daazo.com különdíja:
A feltöltési határidő után a – több ezer kortárs filmes alkotást bemutató – Daazo.com oldalon lehet szavazni a filmekre, a legtöbb szavazatot elnyerő mű a Daazo különdíjában részesül.