A Daazo gondozásában megjelenő World of Young Cinema (korábban World of Shorts magazin néven ismert) legújabb számában a Berlinaléra fókuszál. A filmfesztiválon nyomtatott formában is elérhető, különleges illusztrációkkal teli kiadvány a fesztivál rövidfilmes programjának bemutatásán kívül első- nagyjátékfilmjüket készítő fiatal rendezőkkel, fesztiválokkal foglalkozik, és a virtuális valóság filmben való megjelenítését mutatja be.

A World of Young Cinema (WOYC) kis- és elsőfilmes magazin a magyar alapítású Daazo blogjából nőtte ki magát 2012-ben, majd a World of Shorts magazinból fejlődött tovább. Az angol nyelvű kiadványt A-kategóriás fesztiválok rövidfilmes helyszínein és filmvásárokon terjesztik. 2017. februárjában jelenik meg a WOYC legújabb, Berlinaléra fókuszáló száma: a magazin a berlini filmfesztivál rövidfilmes programjai (Berlinale Shorts, Berlinale Talents) mellett a virtuális valóság filmes ábrázolásával foglalkozik.

Ahogy a korábbi években, továbbra is a kreativitás és az alkotó erő áll a 72 oldalas magazin középpontjában: így nem maradhatott ki a méltán népszerű “Mapping Your Mind” rovat sem, amelyben a Berlinale Shorts alkotói egy-egy érdekes, hátborzongató vagy éppen lenyűgöző rajzzal vallottak a filmjükhöz fűződő viszonyukról. A rövidfilmes versenyprogramba idén egy magyar–amerikai koprodukcióban készült film is bekerült: A The Rabbit Hunt című alkotást reprezentáló rajz is látható a rovatban.

A Berlinale Shorts kurátora, Maike Mia Höhne ismét megosztja gondolatait az idei szelekcióról, és a Berlinale Talents tehetséggondozó program szervezőivel is olvasható interjú. A program már végzett és friss tagjai is megszólalnak a magazinban, például az idei válogatásban szereplő Diogo Costa Amarante, illetve a tavalyi rövidfilmes Ezüst Medve díját elnyerő Mahdi Fleifel és az Arany Medvével díjazott rendezőnő, Leonor Telles is.

Steven Spielberg híres cannes-i nyilatkozata szerint a virtuális valóság filmbe emelése veszélyes a filmművészetre, más rendezők szerint azonban új művészi kihívásokat teremtő, izgalmas korszak vette kezdetét a technológia megjelenésével. A magazinban több írás foglalkozik a virtuális valóság újszerű fogalmazásmódjával, illetve az 1956-as forradalom évfordulójára készített, virtuális valóságban játszódó kisfilmgyűjteményt rendező Pálfi György beszél az új technológia és műfaj meglepetéseiről.

A fiatal tehetségek mellett a workshopok és fesztiválok is nagy teret kapnak a magazinban, az elkövetkező fél év legfontosabb fesztiváljait összegyűjtő Festival Panorama pedig kifejezetten rendezői bemutatkozásokra nyitott fesztiválokat mutat be hasznos dátumokkal és nevezési díjakkal.

A magazint nyomtatott formában a Berlinale Talents helyszínein, a Berlinale Shorts vetítésein és a European Film Marketen lehet megtalálni.

A magazin online elérhetősége: https://issuu.com/daazo/docs/berlinale2017