Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Jameson Cinefestet Miskolcon, ahol a pazar versenyprogram mellett életműdíjat kap Jiří Menzel, és a fesztivál vendége lesz Clint Eastwood lánya, Francesca Eastwood is.

A fesztivál nyitófilmje szeptember 8-án 17 órakor a Sörgyári capriccio lesz a rendező, Jiří Menzel és a főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében. Az Oscar-díjas rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Vášáryová pedig a nyitóünnepségen átveszi a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját.

A nagyjátékfilmes versenyprogramba idén is olyan alkotásokat válogattak be a szervezők, melyekről azt gondolták, megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. Lesz formabontó mű, mint például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszüntető musicalje, a Jeannette, mely Jeanne D’Arc gyerekkorát mutatja be. Ugyanakkor, például a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit-lengyel koprodukció különleges és abból a szempontból is rendhagyó, hogy minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény.  Jonas Carpignano a Mediterranea után visszatér a CineFestre második nagyjátékfilmjével, az A ciambrával, mely igazi coming of age történet – ahogy még sosem láttuk. A világ legrosszabb és legkegyetlenebb anyukáját mutatja be az April lánya című mexikói thriller-dráma, mely igazi hátborzongató mű egészen az utolsó képsorokig. Egy különleges férfiszerelmet mutat be a skót Isten országa című alkotás, és a mindenek felett győzedelmeskedő érzelem a lírai meséje a világszerte már sok helyen körülrajongott Columbus.

Ha már sztárfilmről van szó, a Safdie testvérek akció-őrülete, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét mozivásznon csak a CineFesten lesz látható mielőtt a Netflixen debütálna. Francesca Eastwood karrierje eddig legnagyszerűbb alakítását nyújtja a Natalia Leite rendezte, számos erkölcsi kérdést felvető A bosszú angyalában, melyet a rendező és a színésznő is elkísér a Cinefestre. Dakota Fanning is a kizárólag erős idegzetűeknek javasolt Megtorlásban mutatja meg, hogy miért tartják őt nagy reménységnek. Mark Hamill pedig a Brigsby medvében lép fel egy meglepő szerepben, mely tulajdonképpen egy nagyon szerethető mese a keresztútról, ahol találkozik múlt és jövő.

Natalia Leite: A bosszú angyala

Magyar film is lesz versenyben: a Vékes Csaba rendezte A hetedik alabárdos, mely az első olyan alkotás, mely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja segítségével készült el. Újdonság, hogy most először versenyez orosz film a CineFesten: a Szívritmuszavarok hőse, Oleg, az iszákos mentős próbálja megmenteni magát és a házasságát a mai baljós világunkban.

A kisjátékfilmes versenyprogram idén is csupa magyar premierrel jelentkezik. Jordániától Spanyolországig, Irántól Ausztriáig összesen 21 országból mutatnak be filmeket. A hagyományosan erős francia, lengyel és német jelenlét mellett idén öt orosz film is bejutott a versenyprogramba. A filmek között van könnyed szatíra, mint a #selfie, igazi fekete humorú animáció, mint Az örök második, egy Jack London adaptáció, A Megszégyenített és napokig fogva tartó dráma, mint a Mindannyian vagy az Üdvözlettel Hasakahból.

A 14. Jameson Cinefest teljes programja a fesztivál honlapján böngészhető.

Vincent Gallagher: Az örök második

Forrás: Jameson Cinefest